Chi Kung – életerő megőrzés Közösségi tornák a szabadban

A kerületben egy éve elindult ingyenes szabadtéri program egyre népszerűbbé válik, hétről hétre emelkedik a négyféle foglalkozáson (Chi Kung, gimnasztikus torna, kültéri fitneszpark edzések és Core Training) részvevők száma. A Chi Kung szabadtéri gyakorlásait Liszka László Kungfu mester vezeti, akit arra kértünk, mutassa be, hogyan zajlik a háromnegyed órás gyakorlás.

Belső erő – életerő

Mit jelent a Chi Kung?

Röviden úgy tudom összefoglalni, hogy a Chi erőt (életerőt, belső erőt) jelent a Kung képességet. Tehát az erőnk/lélekerőnk képességének megőrzését, javítását célzó gyakorlatok. Több változata ismert, az úgynevezett gyógyító Chi Kung a kínai gyógyászat egyik ága. Amit mi csinálunk, az félig-meddig meditatív gyakorlás, fűszerezve koncentrációt javító feladatokkal.

Hol és mikor tartják az edzéseket?

Nem edzésként tartom az egyébként három helyszínen és heti három alkalommal zajló gyakorlásokat. Ez a program közösségi torna néven fut, nem edzés, csupán gyakorlás.

A szabadtéren végzett gyakorlás minőségét befolyásolhatják a külső körülmények. Nem zavaró például a Pethe Ferenc tér nyüzsgése?

Mivel zenés és időnként meditatív gyakorlásról van szó, ezért nem zavaró. Valóban nagy a nyüzsgés a téren, jönnek-mennek, hangoskodnak az emberek, ám a csoport tagjai csak az én hangomra figyelnek, kizárnak minden mást, számukra ilyenkor megszűnik a külvilág. Ennek a képességnek az elsajátítása a gyakorlás fő célja.

Kellemes közérzet

Milyen az érdeklődés a Chi Kung iránt? Kedvét leli a foglalkozások vezetésében?

Az előző évi tapasztalatok miatt sokan csatlakoznak hozzánk. Változó a létszám a jelenlegi időpont lehetőségek miatt. Aki kipróbálja, kipihenten, feltöltődve érzi magát a gyakorlatok után. Vannak, akik direkt olyan ismerősöket hoznak, akiknek mozgás problémájuk van, vagy csak nem megfelelő a testi-lelki közérzetük. Számomra örömöt jelent minden foglalkozás, mert azt tapasztalom, hogy a végén mindenki ellazult, kellemes közérzettel távozik.

Kiknek ajánlja jó szívvel a Chi Kungot?

Mindenkinek ajánlom a lehetőség szerinti heti egy vagy többszöri gyakorlást. Saját példámmal is bizonyíthatom, hogy a Chi Kung gyakorlatok rendszeres ismétlése visszahozhatja az embert a reménytelenségből. Korábban három alkalommal szenvedtem motoros balesetet, az akkor szerzett gerincsérvvel, két térdműtéttel leromlott testi-lelki állapotba kerültem. De hála a rendszeresen végzett gyakorlatoknak, ma is teljes értékű mozgalmas életet élek.

/Kép és szöveg: Lovas A./

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó