Szabadtéri sportparkok - Hogyan használjuk okosan?

Óbuda – Békásmegyer Önkormányzata Budapest szerte elsők között kezdte meg a kültéri fitneszparkok kialakítását Óbudán. Minden korosztálynak hasznosak a kialakított eszközök, nem kell tartani tőlük, használatuk egyszerű és biztonságos. Létrejöttük hiánypótló volt, mert a szabadban ad lehetőséget koordinált és rendszeres testmozgásra. A XXI. század fogalmai szerint nevezhetjük őket felnőtt játszótereknek is.

A kerületben megtalálható parkokban különböző eszközök vannak, általánosságban 110 m2 alapterületen 7-8 eszköz áll a felhasználók rendelkezésére. Egy részükben statikus eszközök - pad, korlát, rúd, függőleges és vízszintes létra, fekvőtámaszállvány, gerenda, gyűrű, kötél stb. - vannak. Ezek a hagyományos értelemben vett street workout parkok vagy tornapályák. A másik részükben dinamikus gépek is megtalálhatóak, mozgó alkatrészekkel - légbenjáró, elliptikus sétáló, derékmozgató, mellizom-erősítők stb. -, olyasmik, mint egy konditeremben – csak jóval egyszerűbb és strapabíróbb kivitelben. Ezek a kültéri kondipályák vagy fitneszparkok.

Modern nevén a Street Workout egy saját testsúlyos edzés a szabadtéri parkokban. Egy nagyon előnyös, látványos, és teljesen ingyen elérhető edzésmódszer. A népszerűsége a gyakorlatok szabadságában, a nagyszerű fizikum, erő felépítésében rejlik, egy bárhol elvégezhető edzést kínál, akár egyedül, akár csoportosan. A sport olyan gyakorlatokat vesz alapul, mint a fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás, guggolás és egyéb gimnasztikai alapelemek. Ez a mozgásforma lehetőséget ad, hogy súlyok nélkül minden izomcsoportot átmozgassunk. A megfelelő gyakorlatok alkalmazásával - amely "nemtől, kortól, testsúlytól függetlenül" elkezdhetőek - célunk a fitnesz parkok népszerűsítése. Az eszközök használatáról sok helyen eligazító tábla ad útmutatást, de mégis a legjobb, ha első kézből kapjuk az instrukciókat. A helyes és a preventív használat megtanítása közben alapvető gimnasztikai gyakorlatokkal segítjük a résztvevők testének és mozgásának fejlesztését. Elsődleges küldetésünk a lakossággal megszerettetni a szabadban való mozgást, gimnasztikát. Jól eső érzés, ha van, aki helyesbíti mozdulatsorainkat, netán még edzés közben jó tanácsokkal lát el.

Kisfilmünkben a parkokban található eszközök helyes alkalmazását mutatjuk be. Ezt a mára már mindenki számára elérhető edzésmódszert bekapcsoltuk a Közösségi Torna Óbudán programjainkba is. A foglalkozások csoportosak, de mindenkinek személyre szabottan mutatjuk meg a feladatokat, hiszen mindenki más adottságokkal rendelkezik. Szeretnénk, ha bemutató kisfilmünk Mindenki számára hasznos tanácsokat adna, kérjük tekintsék meg és csatlakozzanak a közösségi torna edzéseihez.

 

 

Helyszínek:

  • minden szerdán 18.00 órától a 1031 Budapest, Kanóc utcai szabadtéri sportparkban
  • minden csütörtökön 18.00 órától a 1039 Budapest, Pünkösdfürdő u. és Boglár u. kereszteződésénél

A szabadtéri sportparkok felfedezéséhez további nagyon hasznos segítséget nyújt a Free Sport Parks térképe, amely megmutatja, hogy pontosan hol és milyen ingyenes sportolási lehetőségek vannak a közelünkben Budapesten, így Óbudán is. A térkép lehetővé teszi, hogy akár mobilkészülékünkkel különböző szűrési feltételek mellett megtaláljuk a számunkra alkalmas sportolási lehetőséget, sportparkot.  Az alkalmazás szerkesztőinek a célja az volt, hogy a Free Sport Parks térképe iránytűként mutasson ezekre az ingyenes, közösségi terekre és népszerűsítse a sport és mozgás szeretetét fiataloknak, idősebbeknek egyaránt!

Free Sport Parks térképen

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: info@esernyos.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó