Sportakadémia: Futásról Mindenkinek! Terepfutás a CoffeRUNnal

November 28-án újra az Esernyős Szindbád Rendezvényterében találkozhattunk a Sportakadémia előadásunkon. Témánk a futás és azon belül is a terepfutás köré épült fel. Előadóink és az ellátogató közönség is nagyon motiváltak voltak, mindannyian nagy érdeklődéssel hallgattuk az előadókat.

Marton-Mlecsenkov Éva 2012-ben kezdett el a futással foglalkozni, teljesen amatőrként, hogy magát a szülést követően újra formába hozza. Először a cél az volt, hogy csak néhány alkalommal egy kis időt szakítson magára, kiszakadjon a hétköznapokból, ne csak külső megjelenésére, hanem a belső harmóniára és gondolatokra tudjon figyelni. A futással a cél nem csak a külsőnk edzése és formálása a fontos, ennél sokkal több az, hogy a belsőnk rendjének megteremtéséhez is hozzájárul. Kitisztíthatjuk elménket, rendezhetjük a kavargó gondolatainkat. Éva kis idő elteltével azon vette észre magát, hogy egyre több időt tölt a futással. Felismerve jótékony hatását tudta, hogy ezzel másoknak is adhat. Ez hívta életre a CoffeRUN közösséget, amely 2015-ben indult, majd két évvel később egyesületté alakult. A CoffeeRUN több mint sportegyesület: igazi közösség a közös ég alatt. Mozogni vágyó családok, amatőr, félprofi és feketeöves terepfutók találkozási pontja, társaság, mely az egyéni akaraterőt csapatszellemmel turbózza fel, az elhatározást támogató sporttársakkal és közös edzésekkel dúcolja alá, a fejlődni vágyókat pedig háziversenyekkel, kihívásokkal ösztönzi. Az egyesület alapítója, a közösségi futások, sportrendezvények szervezője és motorja „Momma”, vagyis Marton-Mlecsenkov Éva ultrafutó.

A CoffeeRun mára sportos közeggé formálódott, amely heti rendszerességgel nyújt edzés- és mozgáslehetőséget kezdő és rutinos futóknak egyaránt. Nagy népszerűségnek örvend különböző nehézségi és felkészültségi fokozatokat felölelő programjuk, mint a CoffeRUN Klasszik, a Cafe Melange, a Café Latte, a CoffeeRUN Family vagy a Macikávé.

Az előadást hallgatva bennem és lehet más hallgatótársamban is megfogalmazódott, hogy a futás nem csupán egy módja annak, hogy rendszeres testmozgást vigyünk életünkbe, hanem, mint tevékenység motivációt ad, erőt a mindennapjainkhoz. Tapasztaltam ezt személyesen is, mikor barátainkkal futócsapatot alkotva rendszeresen vettünk részt közösségi futóversenyeken, amelyek mindig új célokat adtak, motiváltak minket arra, hogy újabb és újabb kihívásokkal nézzünk szembe. Összekovácsolta a kis társaságot, közös élményeket adott, amelyekből a mai napig is táplálkozunk. A sportolásnál mindig inspirált, hogy egy közösséghez tartozhatok, erőt és motivációt meríthetek a csoport tagjaiból.

Nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a részvevők többsége amatőr, hobbifutó. Egy-egy futótársunk, így biztos Éva is a mai napig jó példa a CoffeRUN tagoknak arra, hogy elég bátrak legyenek ahhoz, hogy az egyesület programjainak segítségével belevágjanak a futásba és megtalálják az örömet az edzéseken és a versenyeken.

A húrt azonban sosem szabad túlfeszíteni, mert jó időre elveszíthetjük a futókedvünket. Erről és a futásra való felkészülési edzés technikákról, valamint a sérülések kezeléséről és a prevencióról beszélt Tatár Szilvia rehabilitációs tréner, aki kiemelte, hogy a felkészülés a terepfutásra egy komplex szemléletet kíván meg. Sokan félnek az emelkedőktől, hegymenetektől és lejtmenetektől. Ne csak a lábunkkal fussunk, tudatosan készüljünk keresztedzésekkel, az erő és állóképességünk növelésével, törzsizomzatunk fejlesztésével. Ezáltal a sérülési kockázatokat is minimalizálhatjuk.

És hogy mekkora motivációt tud adni a futás láthattuk a meghívott vendégelőadók élménybeszámolóján keresztül, akiknek a cél és a határok a csillagos ég, hiszen már rendszeresen vesznek részt hazai és nemzetközi megmérettetéseken, valamint UTMB (Ultra Trail Mont Blanc) versenyeken. Kertész Kata és Szigeti Csaba előadása és diabemutatója elképesztő szépségeit tárta fel a terepfutásnak, minden hallgatót inspirálva arra, hogy bátran kezdjen neki a terepfutásnak is.

Érdemes csatlakozni, hiszen csak nyerhetünk! Feltesszük a kérdést magunknak, hogy mit?: önismeretet, önbizalmat, alázatot, egészséget, jó közérzetet!

Jó sportolást kívánunk Mindannyitoknak! laughing

Kisfilm beszámolónk itt megtekinthető.

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó