DSC_7978A szezon első előadásán Csiki Attila, az Óbudai Sport Nonprofit Kft. cégvezetője köszöntötte az érdeklődőket, majd átadta a szót Györfi Jánosnak.

Előadónk egy hatásos idézettel kezdte meg a téma bemutatását. „Ha hatással vagyunk barátainkra, ők pedig az ő barátaikra, cselekedeteink olyanokat is befolyásolnak, akikkel még sohasem találkoztunk.” (Fowler) Ha jobban belegondolunk, e cikk olvasóira is hatással van a november 17-ei előadás.Nemcsak, hogy érdemes, de kell is beszélni a sport és az innováció kapcsolatáról. Innováció alatt megújulást értünk – magyarázta Györfi János. A sport, pedig nem csak a test karbantartására és az egészség megőrzésére alkalmas eszköz, kiemelt szerepe van a mentális fejlesztésben, a szilárd tudat és a szilárd szellem kialakításában. Szent-Györgyi Albert is hasonló képen vélekedett erről: „A sport elsősorban szellemi fogalom.”

Az értékek átadása, hagyományaink megtartása, még az élet változásai mellett is lényegesek. Azonban ezek a változások bizonyos értelemben jó változások, hiszen ezek segítik hozzá mindnyájunkat a megújuláshoz. Egy másik gondolkodó, Csermely Péter biokémikus és hálózatkutató szerint pedig az innovációhoz különböző gondolatok találkozása kell.DSC_7949

Számos innovatív példa elhangzott, például egy fiú-lány vegyes csapat is tud megújulást előidézni, a telepítési programok, amelyekben szakembereket delegálnak olyan térségekbe, ahol egy sportág még nem vagy kevésbé jelent meg és ott kitanítanak egy érdeklődő személyt, aki tovább tudja adni a megszerzett tudást, tanítani azt a kisebbeknek.

A sport kultúrával vagy oktatással való összekapcsolása is egyfajta innováció. Lényeges, hogy mindig komplex modellekkel és kreatív ötletekkel dolgozzunk – emelte ki előadónk.

Fogyatékosoknál az állattal való (sport)kapcsolat is innovatív, a munkanélküliek leghatásosabb motivációja pedig sporttal érhető el. A versenysportban az informatika bekapcsolása (pl. mozgáselemzés) a megújulás egy nagyon jó formája. Egy létesítmény is lehet innovatív, ha az energiafelhasználását csökkenteni lehet különböző alternatív energiák bekapcsolásával, például esővíz, napkollektorok hasznosításával, vagy a termálvízzel való fűtéssel.

Záró gondolatként az intelligencia került kiemelésre, mert a jövőbeni cselekvéseink szabadságát, a lehetőségeink nyitva tartását, ezáltal az innovációra való képességünket ez nagymértékben befolyásolja.

Várjuk Önöket a következő Sportakadémia előadáson, melyen meghívott előadóink a magyar úszósport sajátosságait és sikereinek titkát mutatják be. Az előadás időpontja: december 15.

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó