Óbudai Futófesztiválon a Szív Bajnokai
Az Óbudai Futófesztiválra ellátogat és részt is vesznek a "Szív Bajnokai", amely közösség Beck Monika kezdeményezésére jött létre és a szívbeteg gyermekeket fogja össze, ösztönzi őket mozgásra, sportolásra és sporteseményeken való részvételre. A velük készített interjút teljes egészében megjelentetjük, mert szeretnénk lehetőség szerint minél teljesebb képet adni értékes tevékenységükről és arról a szellemiségről, amit képviselnek és közvetítenek. 

„A szív bajnokai” egy nagy sikerű film, ahogy az a csoport is, amely tagjai mind szívbeteg felnőttek és szívbetegen született gyermekek. 2013-ban lettem Magyarország Szív Futónagykövete, amivel egy számomra álomszerű út kezdődött. Minden futónagykövet vállal az életében valami jócselekedetet, mindenki fut valakiért, valakikért, és én tudtam, milyen kisgyerekként szívbetegnek lenni. Mivel a kardiológiai beavatkozáson átesett gyerekek általában nem futhatnak, kitaláltam, hogy én sétálni fogok velük. Megdöbbentő volt látni, hogy a gyerekekkel együtt jöttek a szülők, nagyszülők is, aztán 50-en, 80-an, majd már 300-an sétáltunk. A gyerekeknek az az élmény, hogy rajtszámot viselnek, rajthoz állnak, elhangzik a nevük: „A szív bajnokai”, olyan, mint egy élsportolónak egy világversenyen a hazáját képviselni. A kis bajnokok féltve őrzik a rajtszámokat, a közös fotókat a sportolókkal, a befutóérmet. Így indult 2014-ben a kis bajnokok sportolói élménysorozata.

2015-ben MOB Fair Play-díjat kaptam szabadidő kategóriában, a szívbeteg gyermekekért tett cselekedeteimért, majd egy év múlva ”Világi hősként” (Global Hero) futhattam Amerikában, olyan sorstársakkal, akik életmentő készülékkel élnek. Megfogadtam, ezt az érzést átadom a szívbeteg gyermekeknek is. Az elmúlt négy évben ott lehettek az olimpiai eskütételen, több világbajnokságon is szurkolhattak a magyar indulóknak, együtt táncolhattak a judo sportág legnagyobbjaival a tatami különleges szőnyegen, együtt mozoghattak télen és nyáron élsportolókkal.

Mit jelent a mozgás és a sport a szívbeteg gyermekeknek? Vannak olyan gyermekek, akik számára még a rövidtáv sem elérhető, mert apró szívük még gyógyításra szorul. A szív apró bajnokai, olyan szívbeteg gyermekek, akik születésüktől fogva másképp élnek. Szívbeteg gyermekek, akik igazi hősök. A hét minden napján megküzdenek a betegségükkel, bátran elviselik a kórházi élet hosszú és néha fájdalmas pillanatait. Az apró bajnokok szinte mindannyian tudják, milyen a kórházi élet, ki a fehérköpenyes doktor néni, miért kell mindennap gyógyszert szedni vagy miért kapnak néha injekciót.

 

 A szív apró bajnokai különleges gyermekek. Kik ezek a kis bajnokok?

 "...Mosolygó, csillogó szemű félénk apróságok, kötéssel a mellkasukon, betegen a kórházi ágyban, felmentve a tornaóra alól. Szívbeteg gyermekek, akik igazi hősök! A hét minden napján megküzdenek a betegségükkel, bátran elviselik a kórházi élet hosszú és néha fájdalmas pillanatait. A gyermekkardiológia osztályok apró lakói, szinte mindannyian tudják milyen a kórházi élet, ki a fehér köpenyes doktor néni, miért kell minden nap gyógyszert szedni vagy néha miért kapnak injekciót. Az élet apró hősei! Mit jelent számukra a szív? Az életet, a reményt és a jövőt! "

A kicsik számára a sport, a mozgás,  ahol olimpikonokkal, sportolókkal együtt, kéz a kézben teszik meg az 500 méteres távot, gyógyító erővel bír. Számukra ez a lehetőség egyben az elfogadás is, úgy családi körben, mind a közvetlen környezetünkben és saját persze maguk betegségével szemben is.

Személy szerint nekem is fontos a hitelesség, megkerestem a GOKI Gyermekszív Központját, ahol első alkalommal Prof. Dr. Szatmári András, PhD, majd később dr. Ablonczy László gyermekkardiológusok is örömmel fogadták ezeket a kezdeményezéseket.

Miért pont én, ki vagyok én?

27 éve élek szívritmus-szabályozó készülékkel. Gyermekkoromban átestem egy nyitott szívműtéten. A hosszú évek alatt sok tapasztalatot szereztem. Hosszú évekig nem vállaltam fel a betegségemet, szégyelltem. Néhány éve, egy felkérés kapcsán előadásokat tartok betegtársaimnak, saját élet utamat és tapasztalataimat osztom meg a hallgatósággal. Beszélek az életemről, a küzdelmekről, az elfogadásról, a másságról, a családalapításról, a karrierépítésen keresztül egészen a sportolásig. Ma már nyíltan beszélek arról, hogy szívbeteg vagyok, viszont büszkén teszem hozzá, hogy néhány éve sportolni kezdtem. A sportban találtam meg azt a kikapcsolódási formát, ahol magam vagyok, saját célokat tűzhetek ki magam elé, küzdhetek ezekért.

Nagy élmény, amikor újabb és újabb métereket, majd kilométereket hódíthatok meg. A futás mellett elkezdtem úszni és kerékpározni, triatlon versenyeken indulok – szigorú orvosi kontroll mellett!  A sportban a családom és az orvosaim is támogatnak (Prof. Dr. Merkely Béla és Dr. Zima Endre). Futónagykövetnek lenni felelősségteljes feladat. Számomra ez egy küldetés. Szeretném megmutatni az apró gyermekeknek, a betegtársaimnak és azoknak az embereknek, akik rizikófaktorral rendelkeznek, hogy a mindennapi mozgás segít a megelőzésben, a gyógyulásban. A természet, a társaság, a kikapcsolódás, egy olyan plusz élmény, mely testnek és léleknek egyaránt tökéletes. „Van élet betegség után”, csak meg kell találni azt a mozgásformát, amely boldoggá tesz bennünket! Lehet sétálni, lehet kocogni, lehet kerékpározni, lehet futni, teljesen mindegy mit teszünk, csak tegyünk az egészségünkért! Példát szeretnék mutatni azoknak, akik feladják, akik nem hisznek magukban, akik azt vallják, nincs tovább élet! 

Két éve már nemcsak Budapesten, de vidéken is vannak programjaink. Nagykövettársaimhoz csatlakozva, helyi sporteseményeken sétálunk a szív apró bajnokaival. Ezeket a programokat előre meghirdetjük a saját felületeinken, illetve a területileg érintett kórház gyermekkardiológiai ambulanciáján, egyéb osztályain. Eddig csak szívproblémával élő gyermekeknek szerveztünk a sétákat, de sokan érkeznek hozzánk más betegséggel is, így nyitottunk mi is. A beteg gyermekek felé.

A területileg szervezett eseményeken sportos élményprogramot szervezünk, közös sétára hívjuk a kicsiket olimpikonokkal, szívet mutatunk, és plüss szívet gyűjtünk. Ezeket a kórházakba bevisszük, hogy minden kis bajnok mosolyogva távozzon a kezelésük után, mosolyt csalunk az arcukra.

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó