Egypárevezős válogató verseny – Vajon ki kvalifikálhat az Olimpiára?

Március 7-én, a Szegedi Olimpiai Központban került megrendezésre a meghívásos egypárevezős válogató verseny, amely alapján eldőlt, hogy melyik férfi és női egypárevezős indulhat Vareseben az Európai pótkvalifikációs regattán, ahol a tét az olimpiára való kijutás. A Külker Evezős Klub Óbuda két versenyzője is rajthoz állt.

Női futamban négy induló volt, köztük a Külker versenyzője, Bertus Kitti. Egy pályaosztó előfutam után a jobb időt húzó versenyzők indulhattak a kedvezőbb pályákon a döntőben. Bertus Kitti a pályaosztó futamban 1,4 másodperccel maradt el Gadányi Zoltána mögött, aki 2019-ben a női normálsúlyú kétpárevezős számban U23 világbajnoki bronzérmet szerzett. A taktikus versenyzés után Kitti a döntőben elsöprő nyereséggel zárt. Tíz másodpercet vert a végül másodikként befutó Krémer Eszterre, aki a tavalyi évben, kettesben szerzett egyetemi világ-, és Európa bajnoki címet. Így Kitti állhat majd rajthoz az Európai pótkvalifikációs regattán. Nagy elismerés jár a Külker versenyzőjének, Bertus Kittinek!

Férfi mezőnyben kilenc induló volt, a Külkerből Tamás Bence állt rajthoz. A négy időfutamban páros indítással (és egy hármassal) a négy legjobb időt elérő versenyző juthatott az A döntőbe. Tamás Bence a hármas előfutamban indult Papp Gergely és Furkó Kálmán ellen, akik mindketten párosban értek el U23 világbajnokság ezüst, illetve bronzérmet. Futamát megnyerve Tamás Bence az 5. legjobb időt húzta, 5,3 másodperccel lemaradva az olimpikon Juhász Adriántól. Helyezését megtartva, a B döntőben 1. helyen zárt, a teljes futamban az ötödik legjobb idővel. Mindössze 0,3 másodperccel húzott nála jobb időt a döntőben 4. helyen befutó ötszörös világbajnok, Galambos Péter. A normál súlyú mezőnyben Tamás Bence könnyűsúlyúként a legjobb időt evezte, így esélyes lehet könnyűsúlyú dublóban az olimpiai kvalifikációra.

Gyönyörű teljesítményt nyújtott a Külker Evezős Klub Óbuda két versenyzője, Bertus Kitti és Tamás Bence a válogató versenyen. Remélhetőleg a bizonytalan idők, és az elhalasztott versenyek ellenére is megőrzik jó formájukat, és bizakodhatunk, hogy majd az Olimpián is láthatjuk a Külker evezőseit.

1037 Budapest, Laborc u. 2.

tel: +36 1 388 9770

tel./fax: +36 1 250 1346

e-mail: titkarsag@obudasport.hu

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás
Rendben!

Fenntartó